Как да облицоваме варо-циментови основи с плочи?

Поставянето на керамични плочки – фаянс и теракота, гранитогрес, стъклокерамика и естествени камъни, върху минерални – бетонни, циментови и вароциментови, основи е един от най-често срещаните случаи в строителната действителност. Въпреки широкото разпространение на технологията често се допускат грешки.

Най-често срещаните са:

Основата не е заравнена
Задължително условие за полагането на керамичните покрития върху циментови основи е добре изравнената основа. Изравнена основа невинаги значи хоризонтална. При балкони, тераси и бани е нормално да има зададен наклон за оттичане на водата. Недопустимо е полагането на керамични покрития върху основи с отклонения на нивото над 7 mm. Тези основи предварително трябва да бъдат заравнени.

Основата е силно порьозна и не е обработена
Някои от вароциментовите основи са прекалено порьозни и бързо попиват вода.

Това води до бързото изсъхване на лепилото и до намаляване на здравината му. Такива основи трябва да бъдат грундирани.

Основата не е почистена
Полагайте керамични покрития само върху чисти основи.

Петна от стара боя, строителен прах, гипс, масло и др. намаляват силата на залепяне на плочките и може да причинят проблеми.

Основата е влажна
Варо-циментовите основи много често задържат влага за дълги периоди. При новопостроени сгради изчакайте поне 3 месеца за пълното изсъхване на основата и за стихване на процесите на слягане. Полагането на плочки върху влажна основа създава възможност за отлепяне на плочките и избиване на соли от фугите.

Лепилото се полага на топки на гърба на плочката или върху основата (грешка!)
Използването на назъбена маламашка е задължително, тъй като тя разпределя равномерно лепилния разтвор.

Това улеснява полагането на плочките и постигането на идеално равно ниво.

Плочките се киснат във вода (грешка!)
Практика от миналото е предварителното накисване на плочките във вода. Когато използвате лепилата на weber, това не е необходимо.

РЕШЕНИЕ!
Спазвайте правилната технология за полагане на плочки върху циментова основа. Това ще ви осигури здраво и дълготрайно покритие.

1 Проверете основата. Вдлъбнатини, липсващи парчета или големи пукнатини във варо-циментовите основи запълнете с циментов разтвор или с weber.tec 933. Ако основата има нужда от изравняване без задаване на определен наклон, използвайте саморазливната замазка weber.floor 4010. Специален наклон на подовете трябва да зададете със стандартна изравнителна замазка. Изчакайте поне 7 дни, преди да пристъпите към поставяне на плочките.

2 Ако основата е порьозна и силно попивателна, грундирайте я с weber. prim 801. Изчакайте най-малко 1 час за изсъхването му. От Продуктов селектор на стр. 54 изберете подходящо за конкретния случай лепило.

3 Използвайте машинна бъркалка, за да приготвите лепилния разтвор, като стриктно спазвате указаното върху опаковката съотношение на сухия материал с вода.

4 Нанесете лепилния слой с назъбена маламашка с размер на зъбите от 6×6 до 10 x 10 mm. Ако  размерът на плочките е над 30 x 30 cm или лепите естествен камък, гърбът на плочите също се обмазва с тънък слой лепило.

5 Плочките се поставят върху нанесения пласт лепило и леко се приплъзват, докато прилегнат на мястото си. С гумен чук отстранете евентуалните въздушни мехури под плочката. Между плочките оставете фуги с минимална ширина 2–3 mm. Използвайте готови пластмасови кръстчета. След 24 часа (при 5° С до 25° С) лепилото е добило първоначална якост и може да се стъпва върху покритието.

6 Почистете добре празнините между плочките и пристъпете към фугиране с фугиращите смеси weber.color Комфорт (фуги 1–6 mm), weber.color Перфект (фуги 2–20 mm) или с епоксидните фуги weber. xerm 848, ако има специално изискване за силно устойчиви на химикали фугиращи смеси.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: