pixel

Нанотехнологиите пестят време и пари

път

Източник: vestnikstroitel.bg

Строителите на пътища знаят колко бавно и мъчително е изграждането на съоръженията при неподходящи почви. Този проблем обещават да решат чрез прилагане на нанотехнологии специалистите от холандската компания PowerCem Technologies. Те са създали способ за по-бързото и качествено полагане на пътни настилки, наречен PowerCem.

Идеята е чрез него да се осъществява на място екологична обработка и стабилизиране на почвата. Създават се композитни материали със здрава кристална структура, подходящи за изграждане и рехабилитация на пътища, паркинги, производствени площадки и други обекти. В тях се използват природни вещества, които са превърнати в много фин прах. Смесват се с местните материали и се добавя цимент. Тази технология е приложима и при смесване с радиоактивни отпадъци, при което всички замърсители се улавят от кристалната решетка и се капсулират, твърдят от компанията.

Инвестицията за новата технология е с около една четвърт по-голяма от традиционните. Иновацията обаче си заслужава, защото намалява времето и средствата до 50%.

Един от големите проекти на PowerCem по новия способ е изграждането на шлюзовете на строящия се в момента трети ръкав на Панамския канал. От компанията отчитат още над 1500 км магистрали в света, изпълнени през последните години с екологичния метод. На територията на Холандия са около 60 км. Подобни пътища има още в Чехия, Белгия и Великобритания.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: