pixel

Одобриха 75% безвъзмездна финансова помощ за саниране

саниране

Източник: vestnikstroitel.bg

Комитетът за наблюдение на Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г. одобри промяната в размера на безвъзмездната финансова помощ, която се предоставя по проект BG161РО001-1.2.01-0001 „Енергийно обновяване на българските домове”.

Собствениците на жилища във всяка одобрена за финансиране сграда ще получат безвъзмездно 75% от стойността на дейностите, необходими за енергийно обновяване. Техническото обследване, техническият паспорт и обследването за енергийна ефективност се покриват напълно от безвъзмездната финансова помощ по проекта.

Според вицепремиера и министър на регионалното развитие и благоустройството Екатерина Захариева с днешното решение повече български семейства ще имат възможността да кандидатстват за енергийно обновяване на своите домове.

Тя допълни, че са намерени допълнителни средства за социално слабите семейства в сгради, одобрени за финансиране по проекта, които нямат как да осигурят своя дял. Тези домакинства ще могат да получат 100% безвъзмездно финансиране. Целта ние да не се спира изпълнението, защото често в почти всяка сграда има по 1-2 домакинства, които не могат да си позволят да участват, каза още тя.

Тя допълни, че са намерени допълнителни средства за социално слабите семейства, които нямат възможност да се включат в програмата. Тези домакинства ще могат да получат 100% финансиране на проектите по енергийна ефективност. Целта е да не се спира изпълнението, защото често в почти всяка сграда има по 1-2 домакинства, които не могат да си позволят да участват, каза още тя.

Захариева допълни, че още следващата седмица започва информационната кампания по проекта. Кампанията ще обхване 36 града и ще продължи два месеца.

Припомняме, че увеличението на гранта от 50 на 75% беше договорено от вицепремиера Екатерина Захариева и еврокомисаря по регионална политика Йоханес Хан на срещата им в Брюксел. Проектът „Енергийно обновяване на българските домове“ подпомага българските семейства за повишаване на качеството на живот, но и създава допълнителна заетост за малкия и среден бизнес в строителството. Енергийната ефективност допринася и за опазването на околната среда.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: