pixel

Паркинг в Калифорния с жива стена

зелена стена

Малко сгради са толкова скучни, грозновати и невъзможни за „разкрасяване“ от многоетажните, високи обществени паркинги. Проектиран от Seasons Natural Engineering, този скучен обществен гараж в Калифорния се е превърнал в място за буйния растеж на тучна зеленина благодарения на добавената към него зелена стена. Зелената стена е „изтъкана“ от над 40 различни сортове растения в “Aqua Felt”- специално проектирана синтетична материя, която би трябвало да спомага за здравословния растеж на вертикалните градини.

Намираща се в Ървайн, тази пищна зелена стена е поръчана от Edwards Lifesciences, компания за научни изследвания и разработване на на сърдечни клапи и хемодинамично наблюдение. Корпорацията пожелала да да създаде здравословна среда за служителите си. В допълнение към естетическата си стойност подобни живи зелени стени носят и много ползи за здравето – от облекчение на стреса до за подобряване на качеството на въздуха.

паркинг

Seasons Natural Engineering – дизайнерска фирма, специализирана в изграждането на живи стени – изтъкала този жив гоблен върху текстилна подложка, наречена „Aqua Felt”. Тя се състои от 100% рециклирани синтетични влакна и се рекламира като по-гъвкава и дишаща алтернатива на традиционните почвени системи. Устойчива на гниене, Aqua Felt подпомага и растежа на корените и по-равномерно разпределение на водата.

Най-голямата полза от системата, казва собственикът и ландшафтен архитект Скот Хътчън, е способността на филцовите слоеве за да създадат „монолитна растителна фасада, което … улеснява поддръжката на вертикалната екосистема“.

Източник: greentech.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: