Ще се строи втори кабинков лифт над Банско

лифт

Втори кабинков лифт ще се строи над Банско и правителството застава зад проекта. Това заявиха вицепремиерът Даниела Бобева и заместник-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев на поредица от срещи с представители на туристическата индустрия в Разлог, Банско и Добринище.

Ски туризмът има огромен потенциал за развитие в България. По мнение на чужди експерти, страната ни има възможност да посрещне четири пъти повече туристи в ски курортите ни – до 1.5 млн. на година.

„България вече е на четвърто място сред най-популярните ски дестинации в ЕС“, обяви зам.-министър Ботев.

На срещите бе обсъдено предстоящо посещение в град Истанбул на българска делегация, представлявана от вицепремиера Бобева и зам.-министър Ботев и представители на българските ски курорти. Визитата ще бъде през октомври и ще има за цел да бъдат представени възможностите за развитие на зимен туризъм у нас пред водещи туроператори в Турция.

В рамките на дискусиите представителите на бранша се обединиха около идеята да бъде организирана среща по проблемите с категоризацията на туристическите обекти, като целта е да се свие максимално сивият сектор.

„Търсим възможност от Нова година да преминем към евростандарти в категоризацията“, заяви заместник – министър Бранимир Ботев.

Това ще стане с промени в Закона за туризма, като предложенията ще бъдат внесени от МС и всички Наредби ще бъдат съгласувани с бизнеса.

Друг важен въпрос, който беше обсъден бе контролът в туризма. Браншът изрази готовност, съвместно с Министерството на икономиката и енергетиката, да бъде създаден специализиран контролен орган. Държавата ще стимулира създаването на повече училища за кадри в туризма на принципа на дуалната система – учение и професионален стаж.

Източник: 24chasa.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: