Заводът за боклук ще е готов до края на лятото

zavod-za-bokluk

Заводът за преработка на битови отпадъци в столицата ще бъде готов до края на лятото. Съоръжението ще преработва над 400 000 тона смет годишно. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова при инспекция на строежа в четвъртък.

Фандъкова не уточни конкретната дата за приключване на завода с мотив, че е възможно тя да се промени заради непредвидени обстоятелства, например лошо време.

Заводът се намира в местността Садината при гара Яна, а в него ще се карат за преработка само битови отпадъци.

„Над 70 % от всички общи дейности от проекта за изграждане на завода за механично-биологично третиране на площадка „Садината“ са изпълнени“, съобщи кметът.

В четири от сградите строително-ремонтните дейности вече са приключени, като е монтирано и голяма част от оборудването.  От 20 април дори текат проби на процеса на преработка, съобщава dir.bg.

Продължава и изграждането на подземните мрежи.

„Очаквам до края на юни напълно да бъде монтирано оборудването и да останат само вертикалната планировка, така че до края на лятото заводът да бъде завършен и да започне неговата пробна експлоатация“, каза Фандъкова.

Инсталацията за механично-биологично третиране с производство на RDF-гориво е част от интегрираната система от съоръжения за третиране на битовите отпадъци на София, която се реализира по проект по Оперативна програма „Околна среда“.

По думите на Фандъкова с построяването на този завод се решава въпросът на града с битовите отпадъци за десетилетия напред.

От началото на 2014 г. работи инсталацията за зелени и биологични отпадъци на площадка „Хан Богров”, от нея се произвежда електричество и компост.

На следващ етап ще се изгради и инсталация в „Топлофикация София“ за оползотворяване на горивото, което се получава след преработка на отпадъците. Проектът е готов, а след неговата реализация се очаква потреблението на природен газ в столичната „Топлофикация“ да бъде намалено с над 10%, което веднага би трябвало да се отрази и в поевтиняване на парното и топлата вода.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: