pixel

Първата тол система в България ще е за пътя Русе-Свиленград

лиляна павлова

Източник: cross.bg

„Пътят Русе – Свиленград ще бъде първият у нас, където ще бъде въведена т.нар. тол система“ –  съобщи министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова по време на бизнес форума за Югоизточна Европа в Истанбул.

Стистемата ще се реализира на принципа на публично-частното партньорство. Министър Павлова допълни още: „Търсиме големи партньори с възможност за сериозни инвестиции в 200-300, може би 500 милиона, в зависимост от това каква ще е оценката, за изграждането на една такава електронна тол система. Когато говорим за тол система, много е важно да отбележим, че не трябва да имаме очакването да бъдат изградени стандартните, тези които познаваме в Европа, кабини, в които ние да плащаме за съответния път. Целта е по-скоро да имаме електронно базирана система, тежкотоварният трафик, който минава през България като държава на кръстопът, да заплащат не за време, а за изминато разстояние. Това е тол системата. Тя ще важи за всички големи пътища само за транзитния трафик. Тъй като целта е леките автомобили да продължат да заплащат винетки, и то за време.“

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: