pixel

Европа дава 345 млн. евро за първия голям проект за слънчева енергия в Северна Африка

соларни системи

Източник: greentech.bg

Мащабен проект за слънчева енергия в Северна Африка получи мощна европейска подкрепа в размер на 345 милиона евро. Това представлява повече от 50 на сто от общата му стойност.

Финансов ангажимент от 300 милиона евро беше подписан в Маракеш от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), Агенцията за развитие на Франция (AFD), KfW Entwicklungsbank (KfW) и MASEN – ключов участник в соларния комплекс Ouarzazate в Мароко. Пакетът бе улеснен от 30 млн. евро безвъзмездна помощ от Европейския съюз, отпуснати през ноември 2011 г.

Европейското финансиране е в подкрепа на първата фаза от изграждането на Ouarzazate – соларен комплекс, който включва изграждането на параболични концентраторни соларни системи с общ инсталиран капацитет от 125-160 MW и капацитет за съхранение на енергия в размер на минимум 3 часа. Проектът е първият в рамките на Мароканския соларен план и засега е най-големият проект в рамките на Средиземноморския план за слънчева енергия.

Соларният комплекс Ouarzazate има за цел да достигне до потенциалния капацитет от 500 MW, което е равностойно на захранване на град с население от 1 500 000 жители. След като бъде разгърнат докрай, този соларен комплекс ще бъде един от най-големите в света.

Още с първата си фаза той ще доведе до избягването на 110 000 тона емисии на въглероден диоксид годишно. За Мароко полезно е и създаването на работни места и насърчаването на интегрираната локална соларна индустрия.

ЕИБ заместник-председател коментира: „Първата фаза на Ouarzazate е крайъгълен камък за успеха на Средиземноморския соларен план в региона “ – заяви вицепрезидентът на ЕИБ Филип дьо Фонтен  Виве.

Проектът е в съответствие с целите на Европейския съюз по отношение на устойчивостта на околната среда и смекчаването на последиците от изменението на климата във връзка с търсенето на енергия.

Първата фаза на комплекса Ouarzazate слънчева ще започне да функционира през 2015 г.

В какво се състои европейската подкрепа:

  • От ЕИБ: 100 млн. евро от общо 300 млн. евро (Бордът на ЕИБ е одобрил на 13 декември 2011 г.)
  • ЕС: 30 млн. евро (безвъзмездна помощ)
  • AFD: 100 млн. евро
  • KfW / Министерство за икономическо сътрудничество и развитие (BMZ): 100 млн. евро
  • KfW / Министерство на околната среда, опазването на природата и ядрената безопасност (BMU): 15 млн. евро

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: