pixel

Подземна винарна без механично охлаждане

vinarna

Аризонското Jones Studio е създало тази устойчива винарна за едно семейство, което иска да съхранява своите любими бели и червени вина в дома си през цялата година. Уникалното допълнение с площ 80 квадрата е добавено към „Къща Търстън“ в Парадайс Вали, Аризона, за да пази и показва уникалната винарска колекция на семейството.

„Имплантирана“ в топографията на мястото, тази структура се състои от визуално впечатляващи извити тухлени стени, които създават „трезор“ в земята с достатъчно термална маса, която да направи ненужни механичните системи за охлаждане.

vinarna

Архитектите замислили и построили път, който се извива леко и се качва на покривната тераса на къщата с винарната. Входът към винарната е „затъкнат“ под земята в дъното на стълбището от терасата. Самотна лампа осветява огромната дървена врата на винената изба и създава интересни сенки по околните тухлени стени.

След като човек влезе вътре, тухлените стени изчезват зад редовете от бутилки с вино, наредени на стелажите, и декоративните дървени шкафове и апликации. Една малка дегустационна масичка стои директно на средата на овалната стая, а отгоре виси полилей, изработен с богато въображение.

Този подземен тухлен лабиринт демонстрира, а и подсилва, страстта, която семейство Търстън таи към виното – при това по начин, който хем е приятен, хем е устойчив. Добавката, измислена от архитектите, е безвременна и сякаш ни връща обратно към земята и семплите, но ефективни тайни на миналото.

vinarna

Източник: greentech.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: