pixel

Жилищата в София остават най-скъпи, пазарът се раздвижва

jilishta

Най-скъпи са жилищата в София и Варна – над 1400 лв. за кв. м, докато в другите големи градове средните цени са малко по-ниски, съобщи bTV. В момента най-много се търсят жилища от 60 до 110 кв. м., като дефицитни са апартаментите с просторни помещения и добро разпределение. Сделките с имоти обаче отбелязват ръст през второто тримесечие на годината, а увеличение има и при издадените разрешителни за строеж.

Според данните на Агенцията по вписванията през второто тримесечие сделките с имоти надхвърлят 56 хил., докато през първата третина на годината те са били почти 43 хил. От април до юни пък са издадени разрешителни за строеж на 1 216 жилищни сгради. Най-голям брой разрешителни за нови имоти има в София – 186. След столицата се нареждат Пловдив и Варна.

През второто тримесечие е започнало строителството на 836 жилищни сгради в цялата страна с близо 3000 апартаменти в тях. Икономистите отчитат, че спадът на лихвите при депозитите и по ипотечните кредити също раздвижва пазара. Средната лихва по ипотечните заеми в левове е 4,97%, а по тези в евро – 5,75%, показват данните на централната банка.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: