pixel

Siemens ще придобие дела на Iberdrola в Siemens Gamesa Renewable Energy

Siemens AG ще придобие всички акции на Iberdrola S.A в съвместното предприятие Siemens Gamesa Renewable Energy (SGRE). На редовното си заседание Надзорният съвет на Siemens AG одобри изкупуването на дела на Iberdrola в SGRE от 8,1%. Изкупната цена е 20,00 евро за акция, което съответства на 32% премия над средната цена на акциите на SGRE за последните 30 търговски сесии. Siemens ще плати общо 1,1 милиарда евро от собствените си ресурси. Всички правни спорове между Iberdrola и Siemens ще бъдат уредени.

Освен това Iberdrola, Siemens и SGRE са подписали споразумение за сътрудничество, което обхваща определени проекти за производство на вятърна енергия и за подобряване на разпределителната мрежа. За тези проекти Iberdrola, като клиент на SGRE и Siemens, ще предостави на тези компании изключителни права за договаряне за ограничен период от време.

Siemens очаква допълнителни годишни спестявания до 100 милиона евро заради промяната в акционерното споразумение и чрез засилване на сътрудничество между Siemens и SGRE, което води до нетна настояща стойност от около 900 милиона евро.

Като част от отделянето и последващото публично предлагане на бизнеса си с газ и енергия, Siemens ще предостави всички свои дялове в SGRE на новата компания Siemens Energy. Тази стъпка ще създаде енергийна компания с уникално портфолио в сферата на конвенционалната и възобновяемата енергия. Siemens Energy, която след това ще притежава около 67% от правата на глас в SGRE, ще има мнозинство от две трети на годишното Общо събрание на компанията. Не се планира задължително предложение за поглъщане за външни акционери в SGRE.

„Преди всички останали Siemens и Iberdrola направиха първата стъпка към нужната консолидация в сектора. Създахме водещ и стабилен доставчик на възобновяема енергия и вярваме, че SGRE все още има значителен потенциал да расте и да носи значителна стойност. SGRE е жизненоважен крайъгълен камък в новото портфолио на Siemens Energy, за да оформим необходимия енергиен преход от конвенционална към възобновяема енергия. Дойде време да отведем тази мисия към следващата стъпка“, заяви Джо Кезер, президент и главен изпълнителен директор на Siemens AG.

„2020 г. е ключова година, в която темата за борбата с климатични промени достигна до върха на глобалния дневен ред. Убедени сме, че енергийният преход предлага много възможности за Siemens Energy. С нашето разнообразно и постоянно нарастващо портфолио за възобновяеми енергийни източници можем да доставим персонализирани решения както за лидерите с ниски въглеродни емисии, така и за страните, имащи нужда от енергия “, добави Майкъл Сен, член на Управителния съвет на Siemens AG, който е определен за изпълнителен директор на Siemens Energy.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: