Къщата в Андите от местен камък, дърво и глина

kushta-kamuk

Тази селска къща, разположена на един планински склон близо до столицата на Перу, подчертава зашеметяваща красота на Андите и доказва, че най-красивите домове са построени в хармония с природата. Марина Вела от Marina Vella Arquitectura – архитектурно студио от Лима – е проектирала къщата Chontay и я е вписала в околния пейзаж, създавайки тактилна и визуална връзка между очарователната околна среда и изкуствените структури.

kushta-kamuk

Къщата се намира на терен с площ 5800 кв. м. Заобиколена е от земеделски земи. Построена е от устойчиви материали като камък, дърво и глина с помощта на традиционни местни строителни техники. Локално наличните природни ресурси като камък, кирпич, евкалипт и тръстика са използвани сериозно по време на строителния процес. Евкалиптът е послужил за изграждане на конструкцията, която поддържа лекия покрив „Каризо“ (от тръстикова трева) на терасата. Подовете са направени от рециклирана дървесина, както и вратите, прозорците и щорите, съобщава greentech.bg.

Местният камък е послужил за изграждане на огромните, извити стени от суха зидария, която дава форма на двата обема и е устойчива на земетресения. За по-нататъшното укрепване на структурата архитектът е въвел ветивер, който има дълбока коренова система, която прави растението много устойчиво на суша, силни ветрове и земна ерозия.

kushta-kamuk

шеи

kushta-kamuk

шиешеиш

kushta-kamuk

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: