Рушащи се блокове в Монтана са опасни за жителите

montana

Падащи парчета тухли от жилищен блок в Монтана застрашават здравето и живота на жителите му и на случайни минувачи.

Тези парчета тухла са паднали от 20 метра височина. Покривът на блока се руши от години, а ремонтът му продължава да се бави.

„Асансьорът постоянно е счупен, вътре входовете са ужасни, мръсно е навсякъде. Децата не смея въобще тук отвън да пускам да си играят, защото пада и мазилка”, казва пред bTV Силвия Александрова.

Жителите прехвърлят проблема на местната власт.

„Ангажиментите относно поддръжката на сградите са изключително и само на живеещите в тях. Но тъй като там става въпрос за повече от един собственици, отговорността много трудно се намира и тя се размива на практика”, обяснява Камен Каменов, община Монтана.

Ако обаче собствениците на жилищата не отстраняват проблема, трябва да се намеси общината.

„Тя трябва да отиде, да отстрани съответния там недостатък, падащите неща и тъй нататък. След това търсят се разходите, което не е много приятно”, допълва Каменов.

В Монтана има и други проблемни жилищни сгради. Като блок, чиито основи пропадат от години.

„Има противоземетръсни шайби, на целия блок са. Има и земетръсни колони, за да е издръжлив блокът. Обаче сигурно не е добре тук самата земя. Виждате, че има една стена и след това е натрупвана земя и самата земя поддава”, показва леля Добринка.

Нестабилната основа на блока отворила на една от стените му огромна дупка, затисната колкото да не влизат чужди хора и да не ограбват мазетата. А на последния етаж пропукването е довело до сериозно разминаване на бетона.

За да се оправят сами, жителите на блока трябва да потърсят консултация от строителен инженер и да наемат фирма, която да укрепи основите. Преди всичко – трябва да съберат пари.

Източник: 24chasa.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: