pixel

С 3.5 милиона ремонтират пътя Габрово – Трявна

remont put

„Правителството отдава голямо значение на рехабилитацията на малките пътища – от 2 и 3 клас. Това са обекти, забравени години наред, особено през последните четири. Хората трябва да пътуват безопасно по тях.“ Това заяви министър Десислава Терзиева, която вчера даде старт на ремонтните дейности на пътя Габрово – Трявна.

14.5-километровата отсечка се прави с 3.5 милиона лв. от публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите“.

Близо 6,5 млн. лв. за реализацията на 6 проекта са отделени за област Габрово от публичната инвестиционна програма, каза още Терзиева. 1,5 млн. лв. ще бъдат вложени в пътната инфраструктура на общините от областта. Над 1 млн. лв. ще отидат за свързване на водопроводите на габровския квартал Войново и 11 села с язовир „Христо Смирненски“.

За ремонта на стената на язовир Христо Смирненски са отделени 330 хил.лв. През август се очаква да стартира търг за избор на строител и ако процедурите минат без обжалване рехабилитацията ще завърши в началото на 2015 г.

Министър Терзиева посети строителната площадка на язовир „Нейковци“, който трябва да реши проблема с водоснабдяването на 30 000 души в района на Трявна. В момента се извършва техническото обследване за регистриране на изпълненото строителство на язовирната стена.

„Обследването е необходимо, за да се оцени състоянието на изграденото и да се направи проекта за завършване на язовирната стена“, каза министър Терзиева. Тя уточни, че след изработката на техническия проект ще стане ясна индикативната стойност за изграждане на съоръжението и пречиствателната станция за питейни води. Търгът за избор на строител може да бъде обявен през втората половина на 2015 г., а реалното строителство да започне през 2016 г. Язовирът е започнат през 1978 г., но градежът е прекъсван няколко пъти. През 2001 г. проектът е спрян окончателно.

„Нашето правителство има нова политика в областта на водоснабдяването, за да намалим драстично броя на населените места с режим на водата“, обясни Терзиева. За това министерство на регионалното развитие стартира нова програма за борба с безводието, която за 2014 г. е с бюджет от 20 млн.лв. „Амбицията ни е от публичната инвестиционна програма на правителството за догодина да отделим по-голям ресурс за тази цел“, каза министърът.

Източник: 24chasa.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: