Язовир „Нейковци“ ще осигури водоснабдяването на 30 000 души

iazovir neikovtzi

Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева посети строителната площадка на язовир „Нейковци“, където стартира техническото обследване за регистриране на изпълненото строителство на язовирната стена.

„Обследването е необходимо, за да се оцени състоянието на изграденото и да се направи проекта за завършване на язовирната стена“, каза министър Терзиева. Тя уточни, че след изработката на техническия проект ще стане ясна индикативната стойност за изграждане на съоръжението и пречиствателната станция за питейни води. Търгът за избор на строител може да бъде обявен през втората половина на 2015 г., а реалното строителство да започне през 2016 г.

Министърът информира, че завършването на обекта ще осигури непрекъснатост на водоснабдяването на 30 000 души в област Габрово. Като начало от „Нейковци“ ще се водоснабдяват градовете Трявна и Плачковци с население близо 15 хиляди.

Строителството на язовира е започнало през 1978 г., но е прекъсвано няколко пъти. През 2001 г. е спряно окончателно.

„Нашето правителство има нова политика в областта на водоснабдяването, за да намалим драстично броя на населените места с режим на водата“, заяви Терзиева. ЗаТова министерство на регионалното развитие стартира една нова програма за борба с безводието, която за 2014 г. е с бюджет от 20 млн.лв. Амбицията ни е от публичната инвестиционна програма на правителството за догодина да отделим по-голям ресурс за тази цел, каза министърът.

Терзиева информира, че тази година започва и ремонта на язовирната стена на яз. „Христо Смирненски“. Очаква се търгът за избор на строител да стартира през месец август. Индикативната стойност на рехабилитацията на стената на яз. „Христо Смирненски“ е 330 хил. лева. Средствата са осигурени от държавния бюджет. „Ако процедурите минат без обжалване, рехабилитацията може да завърши в началото на 2015 година“, заяви регионалният министър. Това означава, че от догодина язовирът ще се завирява с пълния си обем, което ще даде допълнителна сигурност за водоснабдяването в района. Съоръжението е основен водоизточник на Габрово и обслужва 18 населени места от общината.

Източник: cross.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: