pixel

Строят исторически атракционен парк до Варна

istoricheski park

Двуметров Цар Асен I от бронз се изправя пред стените на дворцов комплекс от Второто Българско царство край Варна. Мащабен проект за съхранение на българския дух и история започва акционерно дружество „Исторически парк“ АД.

На терен от 130 дка между варненските села Ветрино и Неофит Рилски ще бъде изграден парк, събрал няколко важни исторически епохи.

Проектът е на стойност 50 млн. евро, съобщава Varnautre.bg.

Амбицията на инвеститорите е да започнат строителството до две години, а през 2019 г. комплексът да бъде завършен.

Паркът ще бъде най-големият в Европа от този тип, твърдят инвеститорите.

На терена, за който вече се изготвя ПУП, ще бъде показана историята по българските земи от 7000 г. пр.Хр. до падането ни под турско робство през 1396 г.

В парка ще бъде възстановено селището, в което е намерено най-старото злато в света от Варненския халколитен некропол отпреди 8000 г. Ще има седем къщи, три от тях – наколни.

Възстановката на селището е дело на археолог, участвал в откриването на една от автентичните къщи на около 8000 години.

Място в парка ще намери и най-старото каменно укрепено селище в Европа, открито край Провадия. То е на около 4000 години, с каменна крепост с триметрови стени и двуетажни къщи.

istoricheski park

Дворец от времето на Севт III ще представя тракийската епоха.

Ще бъде пресъздадена и тракийска култова сграда Хероон, взаимствана от откритата тракийска сграда, разположена под могилен насип в местността „Палеокастро“ в некропола на римския град Анхиало, на няколко километра от сегашното Поморие.

Проектът включва още възстановка на две гробници – Свещарска и Поморийска, както и на погребения.

Тракийският амфитеатър ще бъде представен от Пловдивския. Около него ще се подредят статуи на 20 тракийски царе.

Около тях ще има 20 тракийски божества, сред които богинята майка Кибела, седнала на дървен трон.

Първото българско царство в Плиска и дворецът на Крум и Второто с царски дворец и крепостта Царевец също ще са в историческия парк.

Пред двореца от Второто Българско царство ще се извисява двуметрова статуя на Цар Асен I.

Общият брой на скулптурите на български и тракийски владетели, както и на тракийски божества ще е 60. Голяма част от тях ще са бронзови.

В парка ще има 5 киносалона, в които ще се прожектират 3D филми, свързани с българската история. Ще има и ресторанти с тракийска, славянска и старобългарска кухня

Очаква се след откриването паркът да посреща годишно 400 000 туристи, а инвестицията за него да се възвърне за около 4 години.

Източник: dir.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: