pixel

Държавата запорира милионите на Веселин Георгиев

Източник: btvnews.bg

Шефът на пътния фонд по време на Тройната коалиция Веселин Георгиев се оказа със запорирано имущество за над 4.1 милиона лева. Това стана ясно в петък от съобщение на Комисията за отнемане на незаконното богатство.

Обезпечителните мерки в полза на държавата върху активите на Георгиев и съпругата му са наложени от Софийския градски съд и от окръжното съдилище в Сливен.

Държавата налага възбрана върху недвижими имоти, акции, облигации, дружествени дялове и банкови сметки. Част от недвижимото имущество – апартамент от 107.13 кв. м и гараж с площ 21.12 кв.м, се намира в район „Лозенец”, София.

Останалите имоти са в община Нова Загора, област Сливен. Те са 108, като един от тях е изцяло собственост на Нина Георгиева. При другите тя притежава по 1/2 или 1/3. Голяма част от имотите са ниви, а останалите са лозя и овощни градини.

Акциите, облигациите и дружествените дялове, собственост на Георгиев и съпругата му, са на обща стойност близо 300 000 лева.

Искът за налагане на обезпечителни мерки върху имуществото, за което се счита, че е придобито от престъпна дейност, е внесен в съда от Комисията въз основа на събрани доказателства от съответните териториални дирекции на Комисията, добавят от комисията.

Веселин Георгиев придоби широка обществена популярност заради раздадените многомилионни обществени поръчки за ремонт на пътища на фирмите на братята си. Скандалът, станал известен като „Батко и Братко”, доведе до санкции от ЕК и провокира създаването на Закона за конфликт на интереси.

Георгиев бе отстранен от „изгодната” държавна служба и се превърна в клиент на прокуратурата, която го изправи пред съда. Делото срещу него обаче се точи на първа инстанция поредна година.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: