pixel

Дъщеря на кмет строи хотел с басейн до манастир

Източник: btvnews.bg

Дъщерята на кмета на Хаджидимово строи хотел с басейн до манастира „Св. Георги”. Казусът изправи монасите от неврокопската митрополия срещу кмета на града.

Манастирът „Св. Великомъченик Георги Победоносец” е известен не само в границите на България. Стотици вярващи от различни религии от Гърция и цялата страна се стичат на храмовия празник всяка година заради поверието, че в нощта на Гергьовден всички болести и недъзи могат да бъдат излекувани. Днес един не духовен, а напълно земен въпрос, привлича вниманието на монаси, общинари и представители на всички държавни власти към манастира.

В центъра на спора е хотел. Строежът започва тази пролет на метри от входа на манастира.

„Погребалните шествия минават от там, за да дойдат в манастира и след това да отидат към гробищата. Там ще има и басейн. Не е нужно много да обясняваме – само достатъчно е да си представим хора по бански около и пред манастира. Няма нужда от коментар”, възмущава се отец Теофил, игумен на манастира.

Новият хотел с басейн се изгражда на по-малко от 200 метра от входа на светата обител. Проектът на стойност повече от половин милион лева е съфинансиран от европейската програма за развитие на селските райони. Хотелът е собственост на Катерина Терзиева, а документите за изграждането му са подписани от кмета Людмил Терзиев. Съвпадение няма – бизнесдамата е дъщеря на кмета на Хаджидимово.

„Е, като ми е дъщеря, какво да правя?! Какво? Да я спирам? Да не кандидатства никъде, така ли? Какъв е проблемът? Тя ми е дъщеря и да не кандидатства по никакви програми и какво да прави тя?! Това ли са законите в държавата”, е коментарът на кмета.

27-годишната Катерина завършва финанси и маркетинг в УНСС. Само 2 години след дипломирането си, през 2011 година, основава фирма и кандидатства с проект в Държавен фонд „Земеделие“.

Хотелът включва 11 стаи, два апартамента, ресторант и басейн на обща стойност около 600 хиляди лева. По думите на младата бизнес дама, европейската помощ е 400 хиляди, а за остатъка е взела над 100 хиляди лева банков кредит.

На практика се оказва, че кметът не само подписва разрешителните документи, но и съфинансира строежа като ипотекира семейно имущество. Въпросът от морален става законов, защото според неврокопския митрополит и монасите в манастира, хотелът е построен на манастирска земя.

Всяко лято в манастира „Свети Георги“ над Хаджидимово се организират детски лагери. Емилия Петрунова е един от учителите, които водят децата в светата обител вече 20 години. „Нямам никакъв спомен там, на мястото, където сега е строежът, някакви култури да е имало, нещо да се е отглеждало. Точно оттам минаваше една от преките пътеки – ние тогава слизахме по-често долу до Хаджидимово до пощата, те да се обаждат на близки”, казва преподавателката.

След изваждането на документ за собственост, имотът е продаден не на друг, а именно на кметската дъщеря, която участва с него в програмите за европейски пари.

На 17 януари Благоевградският административен съд ще разгледа жалбата на монасите срещу кмета на Хаджидимово, според която той е превишил правата си като собственоръчно е подписал заповедта за строеж на хотела.

Дали Катерина ще остане единственият 27-годишен предприемач в района, ще реши съдът. А освен съдебните дела, монасите от манастира „Св. Георги” вече са започнали подписка в подкрепа на светата обител.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: