Найденов спира строежа в Несебър, ако се докаже, че е върху дюни

натура 2000

Източник: btvnews.bg

След като новогодишните празници се оказаха недотам приятни за земеделския министър заради избухнал скандал с продаден от държавата терен, според еколози от Натура 2000, с цел строеж на ваканционен комплекс, днес Мирослав Найденов пристигна в Несебър за разследване на случая от място. Пред bTV той обясни, че сделката за апетитния терен от 29 декара може де бъде развалена, ако се докаже, че ще се строи върху дюни.

Найденов допълни, че не е пропътувал това разстояние, за да раздава правосъдие и да уволнява служители, а за да разбере как „това зад нас от Горски фонд е станало урбанизирана територия”.

Министърът индиректно препрати към управлението на Тройната коалиция началото на целия казус, тъй като на ранно заседание в общината станало ясно, че инициативата за смяна на статута на земята е от 2007 година и идва с писмо на земеделското ведомство.

„С писмото се поисква от общината становище, за да бъде изключен теренът от горския фонд и да се включи в устройствения план по урбанизация. Има становище на екоминистерството, че не са защитени територии и не е необходима еко оценка, следва и заповед на тогавашния кмет за включване в устройствения план”, обясни как е станало изключването на земята от Горския фонд Найденов и добави, че е изненадан, че теренът не е на първа линия на крайбрежната ивица, а на 500-600 метра от нея.

Министърът потвърди още, че купувачът на апетитния имот действително е дал за него 580 000 лева. Това обаче не била крайната цена на сделката, тъй като е имало и такса за придобиване и изключване от Горския фонд, с която общата сума по сделката набъбва до 1 140 000 лева. Около 2 млн. лева е струвал и инвестиционният проект.

„Ще поискаме становище и на БАН, и на специализираните органи, които да се произнесат по въпроса дали това зад нас са дюни, както и дали тази процедура е действала за всички терени в региона назад във времето. Аз ги призовавам да не гледат на компютъра, да дойдат тук на място, да съберат необходимите научни доказателства и да дадат научно обяснение това дюни ли са или не са. Ако кажат, че не са дюни ясно е – нещата продължават. Ако кажат, че са дюни – тогава следва да има инициатива на МОСВ, които да искат по съдебен ред отмяна на тази сделка”, добави Мирослав Найденов.

Купувачът на имота Димитър Петров, който ден по късно го препродава на няколко пъти по-висока цена, обясни от своя страна, че сделката само привидно е била сключена за ден. В действителност тя се подготвяла цяла година, като се чакало финализирането на продажбата от страна на държавата, за да се сключи последващата продажба.

„През 2000 г. аз имах тук бунгала, но ми развалиха концесията. Тогава получих информация, че има свободно място и аз мога да кандидатствам за земята. Започна процедурата. Цялата процедура ми струва 1 милион 150 хил. лева. Една година изготвям проекти с купувача, за да осъществим сделката. Вие казвате, че това е защитена територия, а то не е – пише си го в документите”, заяви пред bTV Петров.

Крайният купувач, платил за земята над 4 млн. лева призна, че това е реалната й пазарна цена към момента. Той обаче не коментира защо в такъв случай държавата е прибрала едва около половин милион или малко над 1 млн. лева с таксите.

За съмнителната сделка сигнализираха еколози я последните дни на 2012-а. Тогава те алармираха, че багер копае в защитен терен от Натура 2000 край морето. Ден по-късно от ведомството на Найденов организираха извънредна пресконференция по случая, обяснявайки, че строежът се спира по нареждане на премиера и започват експертни проверки на казуса.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: