pixel

Кметове се обявиха срещу мораториума върху строителството край морето

черно море

Източник: focus-news.net

Кметове на морски общини се обявиха против внесения от БСП мораториум за забрана на строителството по Българското Черноморие, предаде репортер на Радио „Фокус”-Бургас. На среща кметовете на Созопол, Приморско, Царево и Поморие заявиха, че внесеното предложение е висша форма на популизъм, тъй като точно по време на управлението на Тройната коалиция е било извършено презастрояване на Черноморието. „Морето не е само на кметовете и хората, които живеят край него. То е на цяла България и на всички туристи, които го посещават. Именно този район, осигурява една голяма част от Брутния вътрешен продукт на страната. През последните години дори се забелязва лек растеж. Малкото строителство, което остана и което се развива там, също носи сериозни приходи на държавата.

Да, наистина до 2008 година преди да влезе в сила Законът за Черноморското крайбрежие, беше пълен хаос, така е. И всички Планове за устройство на територията носят белези, които не са ни приятни, но те са факт благодарение на хората, които са ги решавали и гласували”, заяви по време на срещата кметът на Созопол Панайот Рейзи. По думите му, от 2008 година насам тези планове на общините, които в момента стоят по съответните институции и министерства, са изцяло съобразени със Закона за Черноморското крайбрежие. „Не можем да говорим за някакво презастрояване, не можем да говорим и за фатални екологични катастрофи, които предстоят.

Искам да благодаря на нашите депутати от ГЕРБ, които отстояха тези позиции, защото много добре помним споровете ни с министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Тя внесе закона така, както пожела, а именно за спиране на строителството в 100-метровата зона или зона „А”. Тогава ние ясно и категорично заявихме: „Ние подготвяме Общи устройствени планове, които се финансират от вас. Нека влязат в сила и тогава правете каквито искате промени със закона”. Радвам се, че нещата узряха, така че да се случи това, което ние искахме”, допълни Рейзи. Той и колегите му се надяват, че тези планове ще бъдат в сила до две години. „Относно този мораториум: нагледахме се на какъв ли не популизъм. Лично за мен това е пореден ход от страна на БСП. Смятам, че ако вървим в посока, приемане на този мораториум, за сетен път показваме, че всъщност нямаме море, защото до 2008 година закон за Черноморското крайбрежие нямаше. В крайна сметка това засяга всички нас. Ние като кметове заставаме пред вас, защото представляваме големи общества, едни общини, в които животът на хората зависи от това как ние ги водим. Убеден съм, че този закон ще бъде и е един от най-важните закони от нас”, категоричен бе Панайот Рейзи.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: