pixel

Как да изпълним връзките и преходите при хидроизолиране в основи?

вебер

Източник: Вебер

Едни от най-честите проблеми, които се появяват при хидроизолирането в основи, са обработката и изпълнението на детайлите като връзки, преходи, уплътняване на фуги, застъпване на отделните хидроизолации и др.

Дилатационни фуги

хидроизолиране

Един от често срещаните казуси е хидроизолирането и уплътняването на дилатационните фуги и връзката им с основната хидроизолация на основите. Проникването на вода във фугите може да доведе до наличие на влага в хоризонталните плочи и в стените на сградата. От съществено значение е да се приложат правилни решения в зависимост от вида на водното натоварване и размера на структурните движения.

Преходи и връзки

Обработката на отворите при преходите на различните видове комуникации в сградата са друг често срещан проблем на хидроизолирането в основи. Входовете на тръбите с различните видове кабели, на тръбите на водоснабдителната мрежа и изходите на тръбите на канализационната мрежа са критични от гледна точка на правилно изпълнени хидроизолационни детайли.

РЕШЕНИЕ!

Хидроизолационните системи Weber включват множество аксесоари и разнообразни решения, които спомагат да се осигури надеждна хидроизолация на различни повърхности.

Дилатационните фуги

Дилатационните фуги, оставени в плочите и стените на сградите, могат и следва да се хидроизолират със специалните двустранно гумирани хидроизолационни ленти weber.tec Superflex B 240 (24 cm ширина) или weber.tec Superflex B 400 (40 cm ширина).

Тесни ивици по ръбовете на дилатационните фуги предварително се обмазват с битумните хидроизолации weber.tec Superflex more или weber.tec 906 (Plastikol UDM 2) или с еластичната циментова хидроизолация weber.tec Superflex D2. При дилатационни фуги при хоризонтални плочи лепенето следва да се извърши с двукомпонентното епоксидно лепило weber.xerm 848 (Deitermann Multipox FK). В прясно положения материал се притискат текстилните краища на хидроизолационната лента.

След изсъхване на първия слой на хидроизолацията върху лентата се нанася вторият слой, като средната й част трябва да остане необмазана.

маншети

Входовете на тръбите на различните комуникации могат да се изпълнят със специални преходници, които се вграждат в стената.

За хидроизолирането на връзката на описаните преходници с основната хидроизолация могат да се използват хидроизолационни маншети от weber.sys 982 (Montaplast B). Под мястото за маншета предварително следва да се обмаже с двукомпонентните битумни хидроизолации weber.tec Superflex more или weber.tec 906 (Plastikol UDM 2). След изсъхване на слоя хидроизолация под маншета върху същия се нанася слой от битумната хидроизолация. Вторият слой прави и връзката с основната хидроизолация на стената.

Когато за вход на тръбата не се използва специален преходник, фугата между нея и стената може да се запълни с ремонтния несвиващ се разтвор weber.tec 933 (Deitermann HKS) и да се обработи с двукомпонентната weber.tec Superflex more.

продукти

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: