pixel

Учени удвоиха ефективността на прозрачните слънчеви клетки

UCLA

Източник: greentech.bg

Почти удвоявайки ефективността на революционната фотоволтаична клетка, която създадоха миналата година, изследователи от UCLA са разработили двуслоен прозрачен фотоволтаичен филм, който може да бъде поставян върху прозорци, покриви, дисплеи на смартфони дисплеи и други повърхности с цел добиване на енергия от слънцето.

Новото устройство се състои от две тънки соларни клетки от полимер. Те събират слънчевата светлина и я превръщат в енергия. Това е по-ефективно в сравнение с предишните устройства, казват изследователите, тъй като двата пласта клетки абсорбират почти двойно повече светлина, отколкото еднослойните слънчеви устройства. Освен това се улавя светлина от по-голяма част от слънчевия спектър Не на последно място клетката съдържа слой от нови материали, който намалява загубата на енергия.

Тандемната прозрачна структура на органична фотоволтаична клетка, разработена от същите учени през 2012 г. конвертира около 4 на сто от енергията, която получава от слънцето, в електричество. Новото тандемно устройство, което използва комбинация от прозрачни и полупрозрачни клетки, е постигнало ефективност от 7,3 на сто.

Изследователите смятат, че новите клетки могат да  генерират електроенергия, бидейки монтирани върху прозорци и смартфон-дисплеи,  без да се компрометира възможността на потребителя да вижда добре през повърхността. Клетките могат да бъдат произведени така, че да имат нюанс на сиво, зелено или кафяво – така те могат да се окажат дори модерни в новото строителство.

Изследването е публикувано онлайн на 26 юли от „Energy & Environmental Science“, издание на „Журнал на Кралското общество по химия“.

Тандемните полимерни слънчеви клетки са направени от светлочувствителна пластмаса. Едноклетъчното устройство абсорбира само около 40 процента от инфрачервената светлина, която преминава през него. Устройството в новата, тандемна клетка е направено от  полимер, чувствителен към инфрачервената светлина, разработен специално за целта от изследователите от UCLA, и абсорбира до 80 процента от инфрачервената светлина – плюс малко количество видима светлина.

Освен всичко друго учените казват, че материалите за изработката на клетките са били обработени при ниски температури, което ги прави сравнително лесни за производство.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: