pixel

Франция стимулира европейския пазар на фотоволтаици

фотоволтаични

Източник: greentech.bg

Една добра новина за производителите и доставчиците на фотоволтаични системи: френското правителство обяви, че към преференциалните изкупни цени за зелено електричество ще добави бонус от 10%, който ще се прилага за покривни фотоволтаични системи с компоненти, произведени в Европа. Освен това тарифите за субсидираните системи ще бъдат увеличени с 5%.

Отбелязвайки промяна в политиката на Франция за възобновяемата енергия, Министерството на екологията, енергетиката и туризма представи нови мерки, целящи да подкрепят както вътрешния, така и европейския пазар на фотоволтаици.

Бонус от 10% ще бъде изплащан отгоре върху вече съществуващите преференциални изкупни тарифи покривни фотоволтаични системи между 36 и 100 кВ, които носят знака „произведено в Европа“. Междувременно всички фотоволтаични системи в тази категория, независимо от произхода на производството, ще започната да получават 5% по-високи плащания по преференциалните тарифи, покачвайки се от на 0,184 евро от предишните 0,175 евро.

Засега не е ясно дали тарифата ще обхване покривни системи, по-малки от 36 кВт. По-конкретни подробности се очаква да бъдат изнесени от регулатора на пазара на електрическа енергия във Франция CRE.

Това не е всичко. Министерството заяви, че възнамерява да въведе максимален праг за годишните фотоволтаични намаления от 20% – в момента няма ограничение – и че се задава нов търг за инсталации, по-големи от 250 кВт. Той ще започне преди края на 2012 година.

Последният търг за тази категория бе завършен миналият август, когато бяха дадени разрешения за системи с общ капацитет 450 MW.

Френската асоциация на соларните производители Enerplan заяви, че подкрепя новата политика. „Това е важно политическо решение за изясняване на перспективите за малките и средните предприятия… и за да се запазят съществуващите работни места:, коментира президентът на асоциацията Тиери Мюет.

След избирането на президента Франсоа Оланд новото правителство на Франция обяви своята силна подкрепа за вятърната и слънчевата енергия, за да компенсира планираното намаляване на ролята на ядрената енергетика в електроенергийния микс на страната от 75 до 50% до 2025 г.

 

 

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: