pixel

Проектират булевард Северен

северна тангента

Източник: vestnikstroitel.bg

Предстои избор на изпълнител за проектирането на бул. “Северен” (северна тангента) от моста Адата до Карловско шосе, стана ясно на заседание на Експертния съвет към общината преди седмица. Вече е готово техническото задание за обекта, което беше докладвано пред експертите, а разработката ще се прави в две фази – идеен и технически проект. Той обхваща териториите от кръстовището на моста на Адата с Рогошко шосе до пътния възел с Карловско шосе, съобщи в. „Марица“.

Целта на актуалното задание е да се проучат възможните технически решения за изграждане на бул.” Северен” чрез максимално използване на съществуващите улици и общински терени и изработване на технически проект, стана ясно на заседанието. Булевардът ще бъде проектиран като улица III A клас, съгласно Общия устройствен план на Пловдив и ПС – КТС.

“Карловско шосе” и бул. “Източен” са важни пътни артерии за града. Чрез тях се осъществява транспортна връзка с автомагистрала Тракия и съответно със Смолянска и Кърджалийска област. Изграждането на бул. “Северен” в участъка между моста на Адата до “Карловско шосе” би осъществило още една цялостна връзка в тази посока. Така ще се разтовари значително трафика и ще се подобри пропускателната способност на свързващите тези посоки артерии, главно на бул. “Цар Борис III Обединител”.

В идейният проект трябва да се дадат геометрични решения и вид на трасето, пътните кръстовища, минимум два варианта на пътния възел с Карловско шосе, както и да се анализират одобрените до момента ПУП на прилежащите терени. Във фаза технически проект вече ще се предвидят велоалея по цялото трасе, изграждането на нови светофарни уредби, места за паркиране, спирки и джобове към тях. Разработката ще включва и проект за паркоустройство и благоустройство на въпросните територии.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: