pixel

Словакия иска да строи газопровод до българо-турската граница

gazoprovod

Словашката компания Eastring е започнала преговори за построяването на газопровод, който да тръгва от Словакия и да стига до българо-турската граница, в това число и с българската газова компания „Булгаргаз“.

Eastring е оператор на газопреносната система на Словакия и планира да построи газопровода рекордно евтино – 750 милиона евро.

540 километра на българска територия на „Южен поток” според сметките на смесената компания, която щеше да го изгражда, щеше да струва около 2 милиарда евро.

Тръбата на словаците ще тръгва от градчето Велке Капушани близо до украинската граница и ще завърши на българо-турската граница. Проектът вече е готов и ще бъде представен до Нова година на словашкото министерство на енергетиката, съобщава trud.bg.

Строителството е разчетено да стане за три години, а газопроводът ще може да транспортира газ и в двете посоки. По него ще могат да се транспортират 10 милиарда кубически метра. За партньори са поканени българският и румънският газови оператори.

Идеята е по този газопровод да се доставя природен газ до България и Румъния от източници, различни от руските. Както и да се доставя природен газ от Каспийския регион през Турция до Централна Европа.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: