pixel

Футуристичен учебен център в Сингапур

университет

Източник: greentech.bg

Британският дизайнер Томас Хийтъруик е успял да отговори на очакванията на Технологичния университет Нанянг в Сингапур, проектирайки  учебен център, който насърчава сътрудничеството, общителността и чувството за единност. Учебният център е част от проект за 360 милиона лири и е първата нова разработка в кампуса от двадесет години насам.

С идеята, че коридорите създават социално разделение и изолация, новият учебен център обединява 55 учебни стаи в структура без никакви конвенционални коридори. По същия начин сградата не разполага и с традиционен главен вход. Вместо това студентите могат да влизат от всяка страна на сградата в голямо централно пространство, което свързва всички отделни „кули“ в едно цяло. Всяка кула се състои от „купчина“ класни стаи, които стъпват една на друга, и с градини на някои етажи.

сингапур

Идеята за този център е била да се прескочат представите за традиционните правоъгълни пространства в класните стаи с ясна йерархия и подреденост: тук учители и ученици се срещат свободно като равноправни и равнопоставени. Всички работят заедно, събрани около споделени маси, а учителят е посредник и партньор вместо „даскал“.

Освен, че е пространство без ъгли и без йерархия, този учебен център е и пример за екологично строителство. Сградата изобилства от много естествена светлина и зелени площи. Носител е на наградата Green Mark Platinum за устойчивост от правителството на Сингапур. Наградата се дава след подробен анализ, който включва международно признатите най-добри практики в екологичното проектиране и изпълнение.

Green Mark Platinum

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: