pixel

Съдът върна европроект в началната му фаза

тангента

Източник: trud.bg

Цялата процедура по избор на фирма за спасителен за европейските пари проект започва отначало. Става въпрос за Северната тангента на столицата – 16-километрова отсечка от Околовръстното, която свързва изхода за Калотина с връзката към магистрала “Хемус”. С разрешение на ЕК в началото на годината проектът, който струва около 250 млн. лв., бе преместен от оперативна програма “Транспорт” в “Регионално развитие” (ОПРР), за да се спасят от изгубване пари по ОПРР.

През април т.г. пътната агенция избра за изпълнител консорциум между италианските фирми “Салини” и “Импреджило”, а на второ място класира българския консорциум “ХПВС-ССТ”, състоящ се от 5 фирми: “Хидрострой” АД, “Пътни строежи Велико Търново” АД, “Пътинженерингстрой” АД, “Пътстрой Бургас” ЕООД и “Водстрой 98” АД. Останалите 7 оферти бяха отхвърлени още на етап “допустимост”.

Българският консорциум обжалва решението за избора пред комисията по конкуренция и в края на юни тя реши, че процедурата трябва да се върне в самото начало. Нарушението на пътната агенция е, че не е отстранила италианците, които не са доказали трудовия стаж на техническите ръководители на обекта.

“Салини-Импреджило” са обжалвали пред Върховния административен съд, който на 15 юли е излязъл с решение, което не подлежи на обжалване. То потвърждава решението на КЗК.

“На 31 юли шефът на управителния съвет на пътната агенция Лазар Лазаров свика отново оценителната комисия и тя ще изпълни указанията на КЗК и ВАС”, казаха пред “Труд” от агенцията. Оттам не пожелаха да кажат колко и чии оферти всъщност разглеждат. В решението на КЗК обаче ясно пише, че процедурата трябва да се върне на етап “разглеждане на документите за подбор”, т.е. сега агенцията ще трябва да почне процедурата от самото начало.

Северната тангента трябва да е готова и разплатена до 31 декември 2015 г. според решение на управляващия орган на ОПРР, в противен случай парите за нея ще са за сметка на държавния бюджет. Срокът за изграждането  е 18 месеца, с евентуално удължаване заради лошо време през зимата.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: