770 млн. лв. за строителство и ремонт на пътищата тази година

remont

770 млн. лв. ще бъдат разпределени за строителство и ремонт на пътищата в България през тази година, обяви министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева на конференция за стратегическата инфраструктура в страната, съобщи bTV.

До края на годината ще бъдат построени 90 километра нови пътни отсечки, ще бъдат ремонтирани и 512 километра републикански пътища.

Предвижда се изграждането на Лот 1 и Лот 2 на АМ „Марица“ с обща дължина 65 километра, 15-километровия ЛОТ 4 от АМ „Струма“, обходен път на Враца (6,8 км) и Участък І от Западната дъга на Софийския околовръстен път (3 км).

Терзиева представи и напредъка на реформата във ВиК сектора, в рамките на която са приети промени в Закона за водите и е изготвена Стратегия за развитие и управление на водоснабдяването и канализацията до 2023 г.

Тя обобщи и възможностите за финансиране по Оперативна програма “Растеж и развитие” до 2020 г. 270 млн. евро трябва да бъдат усвоени за развитие на градската среда и инвестиции в зони с потенциал за икономическо развитие – западнали и нови такива. На 262 млн. евро се равнява подкрепата за енергийната ефективност на жилищни и административни сгради.

220 млн. евро е предвиденото финансиране за образователни проекти за намаляване на броя на преждевременно отпадналите от училище и повишаване на броя на хората с висше образование. 83,6 млн. евро могат да бъдат усвоени за модернизация на здравната инфраструктура.

Други 214 млн. евро са предвидени за изграждане на социална инфраструктура. За справяне с природни рискове, опазване на околната среда, защита на населението, икономиката и инфраструктурата са определени 19,7 млн. евро.

127 млн. евро от средствата по Оперативната програма са отделени за проекти за оползотворяване на туристическия потенциал на страната, 194,5 млн. евро са за регионална пътна инфраструктура с цел подобряване свързаността на туристически обекти.

Източник: 24chasa.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: