pixel

Как се строи тунел под Босфора (ВИДЕО)

тунел под босфора

Източник: fakti.bg

През октомври тази година ще бъде открит най-дълбокият тунел в света. Това стана ясно след като в края на миналата седмица успешно приключиха поредица от тестове на съоръжението. Тунелът, чието строителство продължи почти 10 години, ще се намира под Босфора на 56 метра под морското равнище. Целта му е да свързва европейската и азиатската част на Истанбул. „Несъмнено съоръжението ще увеличи още повече чуждестранните инвестиции в района. Това ще даде нов тласък на цените на имотите”, коментират местни брокери.

Съоръжението представлява цял комплекс от надземни и подземни части. Те са с дължина 13.6 км като 1.4 км са под протока. Съоръжението е част от мегапроекта „Мармарай”, чиято цел е да обнови и модернизира железопътната мрежа в района. Инвестицията е на стойност 5 млрд. USD. Чрез новото съоръжение 76-километровото разстояние от Казлъчешме в Европа до Айрълъкчешме в Азия ще се изминава за по-малко от два часа, а не както досега за над три часа.

Предварителните планове са под тунела на ден да могат да преминават по 1.5 млн. души. По данни от 2011 г. населението на Истанбул е близо 14 милиона души.

Съоръжението е едно от най-големите строителни предизвикателства в световен мащаб, тъй като то се намира във високо сеизмична зона. За да се укрепи подводната част строителите са използвали сеизмично устойчива тръба дълга 1400 метра. Тя е разделена на 11 секции от по 130 метра, като всяка е с тежест 18 000 тона. Намира се на 60 метра под морското равнище.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: