pixel

Австрийците се ориентират към строителство с дърво

дървени сгради

Източник: vestnikstroitel.bg

Тенденцията да се увеличава използването на дървен материал в строителството намира все повече привърженици. След като в САЩ изградиха първия хотел почти изцяло от дърво, във Виена се появи и първата подобна жилищна сграда.

Завръщането на естествения материал в австрийската столица започва още преди пет години, когато всеки четвърти нов проект е планиран с дървена конструкция. Година по-късно общината обявява конкурс „Дърво в града” за изграждането на жилища, съобразени изцяло с най-високите екологични стандарти.

С този проект Виена даде заявка, че ще допусне все по-широкото му навлизане в многоетажното строителство. Целта е до 2030 г. делът на подобни сгради с 5 до 8 етажа да се увеличи с 10%.

Обитателите на седеметажния блок със 101 апартамента вече се радват на отличните условия. Освен че създава уют и топлина в жилището, дървото притежава и други предимства – отлични топлоизолационни свойства, устойчивост, еластичност, възможност за гъвкави конструктивни решения.

Виенската община е пресметнала, че с използването на 2400 куб. м масивни плоскости ще бъдат спестени 2400 тона вредни въглеродни емисии, които съответстват на количеството газ, изхвърлян за година от 1630 средно големи автомобила.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: