pixel

Булгартрансгаз предвижда активни инвестиции за газификация

газ

Източник: publics.bg

План за развитие на газопреносната мрежа на „Булгартрансгаз“ предвижда активни инвестиции в следващите пет години за изпълнение на 30-процентната газификация до 2020 г. Дългосрочният план на дружеството изключва проекта „Набуко“.

„Булгартрансгаз“ представи десетгодишна програма за развитие на газопреносната мрежа, основана на неколкократно завишение на вътрешния добив на газ, както и на дела на малките потребители. На кои собствени находища ще разчитаме в дългосрочен план, поясни изпълнителният директор Кирил Темелков.
„Това са находището в Галата и Калиакра, което действа и в момента, и в Девинци, които има планове съвсем скоро да започват с търговски добив. Нашите планове за развитие на мрежата са съобразени с реалните количества, които са подадени от тези предприятия“, обясни Темелков, предаде БНР.
Тези планове предвиждат ударни инвестиции в разширяване на мрежата през първите пет години. Още до края на тази завършване на газопровода „Добрич-Силистра“ и на интерконекторната връзка „Русе-Гюргево“. Има планове за подобни връзки и с Турция и Гърция, които ще допринесат за разнообразяването на доставките. Догодина е и началото на изграждането на тръбите до Пирдоп, до Свищов и от Симитли до Банско. За финансирането се очакват европейски средства, а целта се определя като твърде оптимистична.
„30 процента ръст на битовата газификация. Всички работим в тази посока да постигнем поставените цели“, каза Темелков.
В момента битовото потребление в България не надвишава два процента и половина, докато в Европа достига 30 на сто.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: