pixel

90 млн. лв. за 5 км от околовръстното

околовръстно

Източник: trud.bg

“Трейс” ще изгради нови 5,5 километра от Западната дъга на Софийското околовръстно, стана ясно вчера в Агенция “Пътна инфраструктура” при отварянето на ценовите оферти на кандидатите. Отсечката се финансира по оперативна програма “Транспорт”.

Цената, срещу която “Трейс” предлага да изгради отсечката, е 89,9 млн. лв., т.е. по 16,3 млн. лв. на километър. За сравнение изграждането на 4,5 км от Южната дъга от “Главболгарстрой” струваше 79 млн. лв., или 17,5 млн. лв./км. На Южната дъга обаче имаше и допълнителни локални платна.

Вчера бе отворена единствено ценовата оферта на “Трейс”. Останалите 7 кандидати, сред които “Трансстрой”, “ПСТ Холдинг”, “Пътстрой 92”, “Главболгарстрой”, австрийската “Щрабаг”, португалската “Лена” и др., не са допуснати до финалния етап.

От пътната агенция не пожелаха да кажат защо са отстранили всички останали кандидати. Представителите на фирмите също не пожелаха да коментират, защото още не са получили мотивите за отпадане от наддаването.

От 2012 г. “Трейс” строи и друг участък от Западната дъга на Околовръстното, който е 3 километра и е между началото на магистрала “Люлин” и река Какач. Новите 5,5 км са от река Какач до началото на бъдещата Северна скоростна тангента.

Западната дъга ще бъде естествено продължение на магистрала “Люлин”. Трасето ще бъде с по три ленти в една посока и два довеждащи пътя. Скоростта на движение ще бъде 100 км/час. Ще бъдат изградени и два моста.

Първата 3-километрова отсечка от Западната дъга, чието строителство започна миналото лято, трябва да е готова до юли 2014 г. Новият 5,5-километров участък според условията на обществената поръчка трябва да се изгради за 15 месеца, т.е. най-рано в края на 2014 г.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: