pixel

Жълти плочки на мястото на фонтана на Витошка

fontan

Фонтанът на столичния бул. „Витоша“ ще бъде премахнат най-вероятно наесен, каза главният архитект на София Петър Диков. „Оказва се, че булевардът вече е много желано място. Всички шествия тръгват от НДК и той пречи“, обясни Диков пред в. „Сега“.

Другата причина е и анкетата, която Столичната община пусна, и в нея софиянци избраха най-много опцията „демонтаж на фонтана“.

Диков ще внесе доклад за премахване на съоръжението наесен, за да не извършват ремонтни дейности през лятото, когато се очаква пешеходният булевард да стане още по-желано място за разходка.

Окончателното решение ще е на общинския съвет.

Мястото на фонтана ще бъде покрито с настилка.На негово място ще бъдат поставени жълти плочки – същите като във вече ремонтирания участък от единствения пешеходен булевард в столицата.

Какво искат столичани

Отговорът „Демонтаж“ е и най-посочваният в допитването на сайта на Столичната община, обявено в края на април.

Първоначално гражданите можеха да гласуват само за едно от предложенията на студенти от Националната художествена академия, които кметът на града Йорданка Фандъкова помоли да изготвят проекти за промяна на вида на фонтана, но по-късно беше добавена опция премахване.

Пред „Дневник“ съветници от мнозинството от ГЕРБ изразиха готовност да приемат доклада най-вече заради гражданския натиск. Все още няма разчети колко ще струва премахването.

Същевременно главният архитект ще предложи да няма фонтан и в третата част от бул. „Витоша“, която предстои да бъде ремонтирана, каквото се предвиждаше в проекта за реконструкция.

Източник: dir.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: