pixel

ВЕИ и екология в най-високитата двойка кули в света

ekologia

Възобновяема енергия, събиране на дъждовна вода, термални комини – това са част от екологичните функции на най-високата двойа кули в света, които тепърва ще се строят. Те ще се намират в китайския град Ухан и ще са с височина от един километър.

Вятърни турбини и фотоволтаични панели ще произвеждат електроенергия, докато топлинни комини ще канализират топлината вътре в сградите. Система за събиране на дъждовна вода ще се грижи за зеленината, която предвижда и вънни зелени стени. ВЕИ мощностите ще работят в синхрон с котли на биомаса и водородни горивни клетки, разположени на партерното ниво. Всички те ще генерират електроенергията, необходима за функционирането на кулите.

Концепцията на двете кули е свързана с добре позната азиатска концепция за едиство на противоположностите – Ин и Янг, мъжко и женско, силно и слабо, тъмно и светло, топлом и студено… Затова тук ще се съчетават мъжкото (Feng) и женското (Huang) – това са самите две кули. В този дует Feng ще „подхранва“ Huang с възобновяема енергия, като плановете са ВЕИ мощностите да са достатъчни дори и за захранване на околните сгради.

Източник: greentech.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: