Нараства потреблението на акрилни бои и лакове на водна основа

orgahim

По данни на производителя на бои Ограхим с 20%  нараства търсенето и потреблението на бои на водна основа за дърво и метал. Една от причините според производителите са новите изисквания на потребителите и фактът, че акрилните бои не съдържат силно опасни химически вещества (като например органични разтворители, тежки метали, нефтопродукти и др.) – разтворител е водата.

Вододисперсионната боя няма рязък неприятен мирис и отделя около 10 пъти по-малко вредни изпарения. Използването на акрилни бои в производството и дома не е законово ограничено, защото в състава им не влизат силно опасни химически вещества. Лесно се измива от ръцете и инструментите с помощта на воден разтвор на почистващ препарат.

orgahim

След като боята или лака се положат върху повърхността, водата се изпарява и настъпва процес, при който полимерните вериги се сближават и омрежвайки се образуват здрави връзки в компактна структура. Именно този процес обуславя здравината и дълготрайността на покритието.

Боите на водна основа са с ниско съдържание на разтворители и са истинско откритие за хората, които страдат от алергии. Това ги прави подходящи за работа на закрито. Отличават се главно с по-бързо съхнене от останалите видове бои. Това и факта, че не съдържат силно опасни химически вещества ги прави особено подходящи за използване в детски стаи, помещения за обществено хранене и др.

orgahim

Покритията, обработени с бои на водна основа имат отлична устойчивост срещу слепване при притискане на топло. Подходящи са и за пребоядисване на стари алкидни покрития.

Акрилните бои са по-скъпи от алкидните за същото количество, но имат изключително висока атмосфероустойчивост, която достига до 7 години. Много добро приложение намират за боядисването на кошери.

Оргахим АД е най-големият производител на бои, лакове, смоли и анхидриди в България и една от най-големите и най-добре оборудвани химически компании в Югоизточна Европа. Дружеството има над 110 годишна история в производството на специализирани химикали и покрития, с модерни инсталации и значителни ресурси, използвани за разработването на нови продукти. Компанията има над 2000 продукта, 400 служители, 4 фирмени магазина, 9 дистрибутора и партньори в цялата страна.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: