pixel

Град Базел разработи зелен асфалт

Basel

Един от районите на Базел скоро ще се сдобие със зелен асфалт. Службата за гражданско строителство на швейцарския пограничен град е разработила пътна настилка, която поглъща повече вреден за климата въглероден диоксид (CO2), отколкото се отделя в атмосферата, както беше съобщено от отдел „Строителство и транспорт“ на град Базел.

По този начин Базел би могъл трайно да съхранява в пътищата 450 тона повече CO2 годишно, отколкото се отделя от производството. Службата говори за важен етап по пътя към екологосъобразно пътно строителство.

Трикът е в добавянето на растителен въглен. Резултатът може да се постигне, ако към настилката, която съдържа около 50% рециклиран материал, се добавят само 2-3% растителен въглен, както показват тестовете. Растителният въглен се добива например от отрязани дървета или друга растителна биомаса. Материалът се карбонизира в отсъствието на кислород. Той се използва на други места като субстрат в почвите, тъй като може да съхранява вода и хранителни вещества. При растителния въглен съдържащият се в него CO2 се свързва и не се освобождава в атмосферата

Разходите за пътна настилка с растителен въглен са малко по-високи от тези за стандартна настилка. Растителният въглен в Базел се доставя от местната компания IWB.

Настилката трябва да се използва възможно най-пълноценно при бъдещи ремонти на пътища.

Снимка: Wirtgen group

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: