pixel

Утре откриват новите три станции на софийското метро

metro

От началото на месеца новите спирки на метрото – „Александър Малинов“, „Александър Балан“ и „Бизнес парк“ са включени в общия график на движение и по тях преминават мотриси, но без пътници. В деня на откриването, след 14 часа пътниците, тръгващи от тези станции ще могат да се возят в метрото безплатно.

Инж. Стоян Братоев, изпълнителен директор на Метрополитен обясни: Това са три метростанции, три километра трасе, което започна да се изгражда на 26-ти април 2013 година, тоест за 2 години е построен този участък. Общата стойност на участъка е 44 млн. евро. Прогнозният пътникопоток за новия участък е 42 хил. пътника на ден.

След откриването от Метростанция „Младост 1″ влаковете ще се редуват през един, така че пътниците да могат да достигнат до новата крайна точка „Бизнес парк София“ или до наскоро откритата метростанция на „Летище София“.

В пикови часове е намален интервалът между влаковете, той беше 3 минути и половина, сега е 3 минути. В извън пиковите часове също малко е намален.

Между последните две станции по удълженото трасе обаче ремонтните работи на повърхността ще продължат, каза още нж.Стоян Братоев, цитиран от БНТ.

Във проекта за разширение на метрото е включен участъкът от булеварда, който ние сме разрушили преди да строим и сме изградили новия. Но тъй като има нова регулация, одобрена миналата година на продължението на булеварда и той сега ще минава директно от кръстовището на „Балан“ към „Бизнес парка“. Тоест на 21 август трябва булеварда да стига до „Околовръстно шосе“, посочи той.

От Метрополитен очакват до края на годината пътниците, ползващи метрото, да надхвърлят 350 хиляди човека за ден. Ако до есента приключат всички административни процедури, се планира и да започне същинското строителство на третата метро линия от „Ботевградксо шосе“ до квартал „Овча Купел“.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: