Крушките с нажежаема жичка остават в магазините

електрическа крушка

Източник: greentech.bg

Лампи със специално предназначение – под това кодово наименование у нас продължават да се продават крушки с нажежаема жичка. Така родният бизнес “елегантно заобиколи директива на ЕС, според която електрическите крушки с нажежаема жичка трябваше да бъдат изтеглени от пазарната мрежа в края на миналата година, съобщава в. “Преса”.

Други издания напомнят, че Европа разрешава такива крушки да се използват и след 1 януари 2013 година, стига да не са за бита, а за индустрията и транспорта.

Водещ мотив за явлението е ниската цена на крушките с нажежаема жичка. Фактор са и наличностите от тези осветителни тела в повечето магазини за битова техника.

По света има изследвания, които сочат, че новите, “икономични” крушки – имат се предвид компактните флуорисцентни – не са достойна алтернатива на старите такива с волфрамова жичка. Част от аргументите са свързани с това, че при включване имат продължителен период на “мъждиво” светене”, а животът им се съкращава от броя включвания и изключвания. В много случаи не доживяват гаранцията си. Съдържат живак и поради това при счупване са опасни. Освен това евтините модели имат неприятна за окото, дразнеща светлина, а тези, които светят по-поносимо, са много скъпи.

От своя страна другата алтернатива – светодиодното осветление – все още е твърде скъпо и недостъпно за обикновения потребител. Запознати сочат и, че силата на светлината при него не е същата като при останалите алтернативи.

Приемлива алтернатива е халогенното осветление, което обаче не е особено популярно.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: