Музеят Louis Vuitton от Франк Гери

musei

Най-големият луксозен концерн в света LVMH, собственик на Louis Vuitton, най-сетне отвори вратите на своя десетгодишен проект – музеят за модерно изкуство Louis Vuitton в Париж и прилежащата към него фондация за подпомагане на изкуството. “Това е скромен начин да се отблагодарим на публиката и на нашите служители“, каза при откриването на Fondation Louis Vuitton президентът на LVMH Бернар Арно.

Резултатът от инвестицията за над 130 милиона евро е впечатляващ модернистичен “облак” от стъкло и метал. Сградата е дело на прочутия архитект Франк Гери, създал 11 галерии с изключителна естествена и изкуствена светлина, както и няколко панорамни тераси с гледки към града от красивата локация в Булонския лес.

В залите на музея посетителите на френската столица вече могат да разгледат цялата корпоративна колекция от модерно изкуство на LVMH, чийто президент е сред най-значимите световни колекционери на съвременни автори. Разбира се, новият музей ще бъде редовен домакин и на редовно курирани изложби, концерти и събития. Сред откриващите експозиции главно място заема тази в чест на архитекта Франк Гери като автор на сградата, като в нея са включени скици и мини макети от различните стадии по изграждането на музея.

Това е и първата мащабна ретроспектива за работата на Frank Gehry, излагана в Европа, и ще може да се посети до 5 януари 2015г. Не на последно място, новият музей на Louis Vuitton ще приеме и оригиналните модни творения по случай 160-тата годишнина на марката от проекта Iconoclasts.

musei

gfdag

musei

fdasdg

musei

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: