pixel

Паркът при НДК в ремонт до пролетта на 2015 г.

ndk

Ремонтът на парка около НДК ще бъде готов през пролетта на 2015 г. Той е на стойност над 13 млн. лева.

Паркът на НДК е над 160 дка и е построен преди близо 45 години, а от тогава са правени само частични ремонти. В момента се изпълнява първия етап от проекта „Парково пространство на Национален дворец на културата – възстановяване и обновяване”, финансиран по ОП „Регионално развитие” 2007- 2013.

Проектът е от малкото, в които финансирането на Столична община е много по-голямо от финансирането по Оперативната програма, каза кметът Йорданка Фандъкова. По думите й въпреки това, ние сме доволни, че близо 5 млн. лева е безвъзмездната финансова помощ, останалите успяхме да осигурим от бюджета на Столична община. Проектът е за ремонт и възстановяване, посочи също кметът Фандъкова. Останалите елементи са ново осветление в парка и по околните булеварди, което означава цялостен интегриран проект. Очаквам до края на годината първият етап да бъде приключен. Заложили сме около 4 млн. от бюджета за следващата година, така че ремонтът да се завърши цялостно. През 2015г. е предвиден и ремонт на бул.”Витоша” от бул.”Патриарх Евтимий” до Южния парк, допълни също Фандъкова.

Дейностите по обновяване на парка предвиждат възстановяване на настилките. Ще бъдат засадени многогодишни и сезонни цветя, ще се подновят дървета и допълнят с нови, за да се изолира парка от уличния трафик. Ще се засадят нови над 15 000 храсти и над 1800 дървета. Предвижда се изграждане на нови живи плетове по границата на парка. Ще бъде изградена автоматизирана поливна система и ново парково осветление.

Ще бъде изпълнено възстановяване и обновяване на ВиК мрежите, реконструкция на фонтан в подлеза на НДК, обновяване на каскадите. Възстановяване на каскадата в детския сектор. Предвижда се поставяне на две нови автоматизирани обществени тоалетни. Ще бъде изградено и цялостно видеонаблюдение.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: