pixel

Покритие отблъсква всички течности

мазилка

Източник: vestnikstroitel.bg

Представете си сграда с мазилка, която отблъсква всички течности. Не е утопия, твърдят учени от университета в Мичиган, САЩ.

Такова покритие не се страхува от кетчуп, концентрирани киселини, масло, алкохол, разтворители и различни полимерни разтвори.

Създателите посочват, че новият материал може да отблъсне почти всички съществуващи течност както нютонови, така и ненютонови флуиди. Това се дължи на състава му от полидиметилсилоксан (PDMS) и отблъскващи течностите нанокубчета от въглерод, флуор, силиций и кислород.

Учените тествали покритието с повече от сто течности и само две от тях успели да го преминат. Това са хлоровъглеродни производни.

Специалистите твърдят, че иновацията може да се прилага в най-различни области от живота, като се започне от производството на мазилки за строителството, та чак до създаването на по-ефективни защитни облекла.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: