Русия сменя строителя на „Южен поток“ у нас

jujen potok

Русия може да смени строителя на „Южен поток“ в България, твърди в. „Ведомости“. Възможно било дъщерното дружеството на „Газпром“ – „Центргаз“, да замени „Стройтрансгаз“.

Имало две схеми – „Центргаз“ да се включи като изпълнител в избрания консорциум или да бъде обявен нов търг.

От българското икономическо министерство заявиха пред „Труд“, че не могат да коментират търговски въпроси. Българският енергиен холдинг, който има 50% от проектната компания „Южен поток България“ също не коментира.

Според „Ведомости“ смяната се налага, тъй като основният акционер в „Стройтрансгаз“ Генадий Тимченко е в списъка с лица, на които са наложени санкции от САЩ заради Украйна.

РИА Новости пък цитира българският външен министър Кристиан Вигенин, който обяснява, че се надява скоро да бъде възстановено строителството на тръбата.

Източник: trud.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: