pixel

Реновирана английска къща от 60-те

angliiska-kushta

Лондонската архитектурна фирма Coppin Dockray наскоро приключи обновяването на една стара къща, при което домът стана осезаемо по-зелен и намали въглеродния си отпечатък с около 80 на сто. Разположен на стръмен горист склон в историческия район Уилтшир, селският дом на име „Ансти Плъм“ се състои от къща, строена през 1960-те, и малка странична пристройка, която е била доста порутена преди началото на проекта. Coppin Dockray са възстановили оригиналната структура, възвръщайки някогашния й облик, добавяйки нови прозорци, дебела изолация и редица екстри, осигуряващи топлинна ефективност и комфорт.

Покрита с характерен скатен покрив, който имитира стръмния местен терен, къщата е била проектирана от Дейвид Лет през 1964 г. за бившия партньор в Arup инженер Роджър Ригби. Имотът включва и студио, което е било пристроено по-късно, проектирано от архитектите-бруталисти Петер и Алисън Смитсън.

angliiska-kushta

И двете структури били доста порутени в момента, в който съоснователят на Coppin Dockray Сандра Копин и мъжът й купили този имот – преди шест години. Архитектите се постарали да запазят архитектурната цялост на сградите, поради което проектът за обновяването наложил интензивен и щателен ремонт. Направени били и някои допълнения, необходими за комфортния живот в дома през лятото и зимата, съобщава greentech.bg.

„Тези сгради са били построени, когато енергията е била евтина и въздействието на потреблението на изкопаеми горива не е осъзнавано много добре“, казват Coppin Dockray. За да подобрят енергийната ефективност на къщата, те добавили подово отопление, двоен стъклопакет, допълнителна топлоизолация. Многобройните прозорци позволяват на естествената светлина да е изобилна и да сведе до минимум необходимостта от изкуствено осветление. Интериорът е оформен с естествени материали, включително камък, белосани тухли, както и повърхности от дърво.

Спалните са разположени на по-горното ниво, докато на първия етаж има кухненски бокс, трапезария и дневна зона с изглед към градините.

Проектът спечели наградата за “Най-добър ремонт” от конкурса Telegraph Homebuilding & Renovating Awards 2015.

angliiska-kushta

hsgfhsfghjs

angliiska-kushta

adfhadfh

angliiska-kushta

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: