Засега няма да събарят паметника пред НДК

ndk

Няма окончателно взето решение за събарянето на паметника „1300 години България“ пред Националния дворец на културата (НДК), съобщи председателят на комисията по култура в Столичния общински съвет Малина Едрева (ГЕРБ). Днес в някои медии се появиха публикации, че е взето решение за премахването на монумента след среща на експерти с представители на Столичната община.

Би трябвало да има решение на общинския съвет, каза още Едрева и добави, че в момента продължава конкурсът за новия облик на паметника, като до 8 септември всеки гражданин може да изпрати мнението си. Това става с писмо до направлението на главния архитект Петър Диков „Архитектура и градоустройство“, което се намира на ул. „Сердика“ 5.

В конкурса участват 11 проекта, от които 9 бяха допуснати до следващ етап. В тях има идеи за възстановяването на мемориалните плочи на първи и шести пехотен полк, поставянето на светодиоди върху съществуващия монумент, създаването на иновативен информационен и образователен център, поставянето на арка, композиция от български владетели от Средновековието във фонтан.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: