pixel

Турция ще строи най-голямото летище в света

летище

Източник: cross.bg

Турция планира да построи в Истанбул най-голямото летище в света, заяви министърът на транспорта Бинали Йълдъръм, цитиран от MarketWatch.

По думите му аеропортът ще е на площ от 77 милиона квадратни метра и ще бъде разположено на брега на Черно море, в европейската част на Истанбул. Предвижда  се пропускателната му възможност да е 150 милиона пътници годишно.

Правителството ще приема заявления за участие в проекта и ще проведе търг на 3 май. Победителят в наддаването ще получи правото освен да изгради новото съоръжение, и да го управлява в продължение на 25 години.

По сметки на Министерството на транспорта проектът ще струва 5,6 млрд. долара.

Летище може да отвори врати през 2016 г., а началният му годишен капацитет ще е от 100 милиона пътници годишно.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: