pixel

Винербергер връчи наградите Brick Award 2014

Винербергер

Wienerberger Brick Award 2014

Институтът по кинематографско изкуство в Тайланд е носителят на голямата награда

На 8-ми май в Архитектурния център на Виена бяха презентирани наградите от международния конкурс Wienerberger Brick Award 2014. Връчени бяха една голяма награда, пет награди по категории, както и две специални награди.

Бяха обсъдени повече от 300 проекта от 26 страни от международни архитектурни критици и журналисти. Номинираните тази година за наградите в конкурса Wienerberger Brick Award бяха 50. Престижните награди се връчват на всеки две години от 2004 г. насам.

Wienerberger Brick Award 2014

В този проект керамиката изпълнява не само декоративна функция, а е определяща за цялостната конструкция на сградата – факт който аз считам за изключително важен.“ Така Ванг Шу (Wang Shu), член на журито и носител на наградата Pritzker Prize за 2012 г., описва проекта, носител на голямата награда на Wienerberger Brick Award 2014. „Той е много семпъл, но и много красив – това беше първият проект, който ме накара да си помисля веднага: Това е един великолепен проект.“, продължава да коментира той Института по Кинематография и Анимация Кантана (Kantana Film and Animation Institute) в Након Патом (Nakhon Pathom), Тайланд, който също е и носител на наградата в категорията „Специални решения“.

Обучителният център, дело на архитектурно студио Банкок Проджект (Bangkok Project) е построен с над 600 000 ръчно изработени тухли, осигурени от последното село в Тайланд, което произвежда тухли. Благодарение на този проект много безработни хора са получили професионална квалификация като строителни работници, което придава на проекта и социален елемент.

Wienerberger Brick Award 2014

Къща, която позволява възможно най-самостоятелния стил на живот, е победител в категорията „Жилищно строителство“. В китайската провинция Шанси (Shaanxi), архитектът Джон Лин (John Lin) е конструирал „Къща за всички сезони“ (House for All Seasons), изградена от традиционни материали като керамични тухли. Вътрешен двор свързва кухнята, банята, всекидневната и спалните, докато покривът се използва за сушене на месо и събиране на дъждовна вода.

Wienerberger Brick Award 2014

В категорията „Нежилищно строителство“ Музеят на изкуствата в Равенсбург (Kunstmuseum Ravensburg), проектиран от архитектурно студио Ледерер Рагнарсдотир Ой (Lederer Ragnarsdóttir Oei), получи първа награда. Прозорците на музея, съхраняващ колекцията от произведения на Петер и Гудрун Селинка (Peter and Gudrun Selinka Art) пресичат фасадата само на няколко определени места. Тухлите за неговото построяване са били част от разрушения наблизо манастир.

Wienerberger Brick Award 2014

Арт центъра Buda (Buda Art Centre) в Кортрайк (Kortrijk), Белгия стана победител в категорията „Реновация на обществени сгради“. Архитектурно студио 51N4E преобрази бивша текстилна фабрика за боядисване на платове на остров Buda, в просторен център за културни дейности. Керамични стени са обновени, като дървените елементи и бетонните колони са възстановени. Впечатляващи са жълтите тухли със своята почти кадифена повърхност.

Wienerberger Brick Award 2014

Кулинарно училище близо до град Кадис (Cádiz), Испания, разположено в антична сграда на някогашна кланица, спечели журито на своя страна в категорията „Градски решения“. Автори на проекта са архитектурно студио Сол89 (Sol89). Светлите варосани стени кореспондират с местните строителни традиции и специалните керамични плочки осигуряват хигиенни условия и едновременно с това предотвратяват опасността от подхлъзване в кухнята.

Wienerberger Brick Award 2014

И тази година Винербергер връчи две специални награди, които този път отидоха при проекти, изградени с продуктите на Винербергер: „Къщата на светлината“ (House of Light) в Пула (Pula), Хърватия на архитекта Андрия Русан (Andrija Rusan), както и Хотелски и конферентен център Паситорни (Paasitorni Hotel & Conference Centre) в Хелзинки на студио „К2С Архитекти“ (K2S Architects), където специално произведените за тях фасадни тухли с цвят на слонова кост оставят трайно впечатление.

Wienerberger Brick Award 2014

Аз съм възхитен от креативните стандарти и най-вече от архитектурата на наградените проекти, която е съобразена с предназначението на сградите“, каза Хаймо Шойх (Heimo Scheuch), Изпълнителен директор на Винербергер АГ (CEO Wienerberger AG). „Според мен проектите, изградени от рециклирани тухли са особено впечатляващи, защото те са пряко доказателство за дълговечността и устойчивостта на този строителен материал.“

Съпровождащият церемонията Архитектурен алманах ‘BRICK 14’ отново представя всички наградени проекти в детайли. Луксозната книга съдържа богат снимков материал и чертежи и на всички номинирани проекти.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: