pixel

Управляващите се отказаха да спират събарянето на незаконните строежи

строежи

Източник: mediapool.bg

БСП, ДПС и „Атака“ се отказваха от въвеждането на мораториум върху събарянето на незаконни постройки. Ще бъдат забранени обаче за една година продажбата и строителството върху държавни имоти по Черноморското крайбрежие. Това решиха депутатите от парламентарната комисия по инвестиционно проектиране на заседанието си в сряда.

Целта е през това време да бъдат направени специализираните карти на Черноморското крайбрежие, за да не се допускат повече скандални случаи като добилия публичност като „Дюнигейт“, посочи Емил Костадинов, председател на комисията.

Вносители и на двете предложения бяха група депутати начело с лидера на българските и европейските социалисти Сергей Станишев.

Взимането на решение за мораториум за събарянето на незаконните постройки официално беше отложено в петък. Това е бил елегантният начин проектът да не се подложи на гласуване и да се забрави за него. Причината е, че „Атака“ е била против този мораториум, както и част от депутатите от БСП и ДПС. Емил Костадинов също смята, че няма нужда от приемането на такова решение, което може да настрои стотици хиляди хора срещу управляващите. Като него има поне още десетина социалисти в групата, които също мислят така.

В четвъртък обаче парламентът трябва да вземе решение за налагане на мораториум върху всички сделки на разпореждане и строителни дейности с държавни имоти в 2-километровата зона на Черноморското крайбрежие т.нар. зони А и Б, плюс зоните, което попадат в НАТУРА 2000. Точката е в дневния ред на заседанието на Народното събрание.

Картите за плажовете и дюните

Решението предвижда още в едномесечен срок правителството да внесе финансово обезпечена програма за възлагане изработването на специализирани карти на плажовете, дюните, лагуните по Черноморското крайбрежие. Това са всички обекти по чл.6, ал. 4 и ал.5 от Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

Правителството трябва да внесе и доклад за държавните поземлени имоти в двете крайбрежни зони също в срок от един месец.

Срокът на действие на мораториума е до изработването и приемането на специализираните карти, но не повече от 12 месеца, предвижда решението.

В момента такива карти има изработени само за морските плажове. За част от дюните в 2-километровата зона Б в момента тече обществена поръчка за избор на изпълнители. За останалата част е нужно да бъде осигурено финансиране за да се направи, казаха от Агенцията по геодезия и кадастър пред Mediapool.

Национален парк „Българско Черноморие“

Проекторешението предвижда още да бъде създаден Национален парк „Българско Черноморие“. Предлага се в него да влязат Иракли, Карадере, Камчийски пясъци – Шкорпиловци, Дуранкулашко езеро – Света Ана“, Крапец, Шабленски езера, Корал, Аркутино, Дюни и Маслен нос – брегът и плажовете между „Перла“ и резервата „Ропотамо“.

Предложението за създаване на националния парк ще бъде на Министерството на околната среда, което трябва да го подготви в срок от една година. То ще бъде подложено на „широк и всеобхватен обществен дебат“, решиха депутатите от Комисията по инвестиционно проектиране.

Морските кметове против мораториума

Решението за налагане на мораториум върху застрояването на Черноморието беше подкрепено от всички депутати. Единствено Ахмед Башев от ДПС гласува въздържал се. Аргументът му беше, че не е потърсено становището на кметовете на Черноморските общини и на Националното сдружение на общините.

Неотдавна морски кметове се обявиха, че са против въвеждането на мораториум за разпореждане с държавни имоти с аргумента, че това ще спре инвеститорите. Тяхната теза защити пред депутатите Тодор Георгиев от Националната асоциация българско Черноморие, която определи решението като грешка.

Емил Костадинов обаче отговори, че целта е да се създаде ред по Черноморското крайбрежие и със създаването на специализираните карти инвеститорите ще са наясно къде и какво може да се строи.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: