pixel

Най-голямата фотоволтаична централа в САЩ вече работи

fotosoloar

Малко след като заработи най-голямата слънчева централа в Африка бе включена и най-голямата фотоволтаична централа в САЩ. Проектът Topaz Solar в Сан Луис Обиспо, Калифорния, приключи своята финална 40-мегаватова фаза миналия месец.

Това е първата слънчева ферма над 500 MW в страната. Инсталацията се състои от изумителните 9 милиона слънчеви панели, разпределени на 9,5 квадратни мили, и генерира 550 мегавата чиста слънчева енергия.

Проектът е собственост на MidAmerican Solar. Строителството му започна преди две години. Първоначално инсталацията трябваше да бъде завършена през 2015 г., но проектът стана готов предсрочно. Според First Solar, централата ще може да захранва 160 000 жилища и да спестява на планетата 377 000 тона CO2 всяка година, съобщава greentech.bg.

Topaz е построена с внимание към въздействието върху околната среда. Заводът е най-малко 10 километра от най-уязвимите местообитания в близкия Национален парк „Каризо“ и е построен върху нисък клас земеделска земя.

Очаква се Topaz да носи титлата „най-голямата слънчева електроцентрала“ само за кратко време. Догодина трябва да заработи с пълен капацитет 579-мегаватовата слънчева централа Solar Star.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: