pixel

Изграждат още 30 км велоалеи в Бургас

велоалея

Източник: dir.bg

Поетапно изграждане на още 30 км велоалеи започва община Бургас. По този начин ще бъде оформена цялостна и свързана алейна мрежа, а бургазлии ще могат да се придвижват с колело до всички възлови обекти в града.

Избирането на местата за новите велостоянки е съобразено именно с тази цел. „Жителите и посетителите на Бургас вече се наслаждават на разходка с велосипед и рикша под наем. Намерението на местната власт е велосипедът скоро да се превърне в основно средство за придвижване в градска среда. Досега със средства от общинската хазна са изградени 10 километра велоалеи“, казаха от местната администрация, цитирани от Burgasutre.

Цялостната мрежа от велосипедни алеи се изгражда по проект „Интегриран градски транспорт на Бургас“. В края на лятото ще бъде обявен конкурсът за избирането на изпълнител за строителство и маркиране на алеите. Една част от тях ще бъдат свързани с трасето на бързата автобусна линия, а останалата ще бъдат вътрешно квартални велоалеи.

Функциониращите велосипедни пунктове в града са вече 6, като тази седмица се очаква отварянето на още 2. Живеещите в близост до к-с „Възраждане“, „Братя Миладинови“, „Лазур“, ЖП гара и централна градска част, са сред първите, имащи възможността активно да ползват рент-а-байк услугата.

На всеки пункт има 9 или 12 велосипеда, а на този в Морска градина има и 3 рикши, които могат да бъдат взети под наем. На пунктовете работят хора с увреждания, чиито брой засега е 18.

Стратегическото разположение на общо 12-те вело пункта, които ще бъдат изградени по проект „Велосипедният град – модел на модерна градска мобилност“, и приблизително 30-те километра велоалеи, превръщат Бургас в първия български град, където придвижването с велосипед е лесно и удобно.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: