pixel

Българският Лувър“? Такъв абсурд в живота си не съм виждал

лувър

Източник: mediapool.bg

„Такъв абсурд в живота си не съм виждал“. Така министърът на културата Петър Стоянович определи в понеделник проекта за т.н. „Български Лувър“ – гордостта на неговия предшественик и днешен депутат от ГЕРБ Вежди Рашидов.

„Ремонтните работи са към своя край, а не е ясно какво ще има там и при каква организация на дейностите. И става дума за най-големият културен проект на България! Няма яснота за бъдещето на колекциите, които стоят в едни влажни мазета, няма подготвени кадри, които да управляват системата на комплекса, финансирането на южното крило също не е договорено, за което трябват около 10 млн. лева. Тези пари са сложени пожелателно в един бъдещ бюджет без да е аргументирано как да стане това на този етап. Това ми прилича на полупостроена магистрала, открита, с прерязване на лентата, но без да може да се ползва от автомобилите“, аргументира мнението си Петър Стоянович.

Във вторник той даде специална пресконференция по темата заедна с един от членовете на експертния съвет за решаване на проблемите около проекта за нова Национална жудожествена галерия акад. Светлин Русев.

Реалният оптимистичен срок за отварянето на бъдещата Национална художествена галерия е есента на 2014 г., обяви Петър Стоянович, след като изброи редица проблеми и трудности пред изграждането на т. н. Български Лувър. Бившето ръководство на Министерството на културата предвиждаше проектът да бъде завършен през лятото на тази година.

Това, което ни предстои, е не толкова да движим проекта напред, а да го спасим, заяви министър Стоянович. По думите му една от големите въпросително досега пред бъдещето на Националната художествена галерия е дали ще бъде една институция или ще има два музея „под един покрив“, тъй като в момента в сградата се помещава Националната галерия за чуждестранно изкуство.

Министерството на културата заявява, че бъдещата институция ще бъде обединена под едно ръководство в две художествени течения – за чуждестранното изкуство и за българското изкуство, посочи Петър Стоянович.

Друг проблем е съществуващата в сградата влага вследствие на ремонта, което прави абсолютно невъзможно позиционирането на произведения на изкуството. Освен това има трудност и с ремонта на южното крило, защото там се помещава заведение, с договор за наем, без клауза в него за разтрогване, посочи министърът. За завършването на това крило са предвидени 4 млн. лв., но според Стоянович ще са необходими още 10 млн. лева.

Той посочи още, че към момента в проекта не е заложена сума за вътрешното обзавеждането на галерията. По думите му за тези дейности ще са нужни между 8 и 12 млн. лева.

Петър Стоянович съобщи, че до този момент по проект са усвоени 28 млн. лева. Предвидени са 4 млн. за южното крило, но с необходимите още 10 млн. лв. за завършването му и останалите – за интериора, целият проект ще възлезе на около 50 млн. лв., добави той.

По думите му при така наречения проект „Лувър“ в България имаме строителство и напън да се усвоят едни средства и то преди да е ясно какво и как ще бъде показано и изложено в тази бъдеща национална художествена галерия или музей, или и двете заедно.

Целта ми е да завършим този проект в максимално добър европейски вид, посочи той и призна, че изпитва чувство на срам за всичко, което е съпътствало реализацията на тази мащабна инициатива, каза министърът.

В продължение на няколко месеца работихме в екип и всеки имаше възможност да изложи своите идеи за бъдещия музеен комплекс, заяви акад. Светлин Русев. Започнахме по време, когато проектът беше завършен в архитектурната си и пространствена част, продължи той. Музейният комплекс има две направления като функция – да се съхрани и запази изложбеният център и музеят. Но заданието е за цялостен музей, с цялостна структура, който да отговаря на съвременните изисквания, посочи академикът.

След дълги обсъждания стигнахме до идеята да се допитаме до Министерството на културата дали ще подкрепи нашите виждания, но основното в тях е за един национален музей и галерия, каза акад. Светлин Русев. От думите на министъра стана ясно, че той се солидаризира със становището на експертния екип.

Почувствал се засегнат от изказванията на Стоянович, бившият министър на културата в правителството на ГЕРБ Вежди Рашидов тези дни излезе с отворено писмо до новия министър. Рашидов коментира, че когато благодарение на европейските ни партньори тази цел е все по-близко постижима, с известно недоумение чете “внушения, граничещи с липса на национална гордост, че няма какво да бъде поставено в бъдещия музей“.

“Възможно е тези хора да имат своите политически цели, но нека не забравяме, че политиката е временна, а изкуството – вечно. И то стои над всички нас“, казва Рашидов.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: